pondělí 16. března 2015

Mandlovo-kopřivový dip se zeleninou


Začíná nám jaro, zeleň venku už vykukuje, tak je na čase, vyrazit někam do přírody a donést si domů "superbylinky", mezi které patří kopřiva. Ale nejúčinnější je právě ta mladá kopřiva, která teprve vykukuje z půdy. 

Účinky kopřivy jsem sdílela již v minulém příspěvku. Pěkně shrnuto je to na facebooku

Udělala jsem si domácí "kopřinézu" s čerstvou zeleninou a namočenými mandlemi. 

Ingredience: 
1 malá kopřiva
1 Hrst špenátu
100g mandlí - předem na 12h namočených
1/4 cukety
4 ředkvičky
listová zelenina (mix - římský salát, frisee, ledový salát, atd.)
1 stroužek česneku
sůl, pepř, kurkuma

Postup: 
Mandle, které jsme máčeli 12h ve vodě, pořádně propláchneme a trochou čerstvé vody rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme kopřivu, hrst špenátu, česnek, sůl a koření a opět rozmixujeme. Dip na salát  máme hotový. Ochutnejte, jestli je dost slaný a v případě potřeby ještě okořeňte. 

Kopřiva mixováním přestane žahat;-)

Zeleninu nakrájejte na kolečka, proužky nebo pomocí spiralizéru vytvořte nudličky a smíchejte. Nakonec přidejte mandlový dip a pořádně promíchejte. Nechejte pár minut odležet. 

Žádné komentáře:

Okomentovat