Začíná nám jaro, zeleň venku už vykukuje, tak je na čase, vyrazit někam do přírody a donést si domů "superbylinky", mezi které patří kopřiva. Ale nejúčinnější je právě ta mladá kopřiva, která teprve vykukuje z půdy.
Účinky kopřivy jsem sdílela již v minulém příspěvku. Pěkně shrnuto je to na facebooku.
Udělala jsem si domácí "kopřinézu" s čerstvou zeleninou a namočenými mandlemi.
Ingredience:
1 malá kopřiva
1 Hrst špenátu
100g mandlí - předem na 12h namočených
1/4 cukety
4 ředkvičky
listová zelenina (mix - římský salát, frisee, ledový salát, atd.)
1 stroužek česneku
sůl, pepř, kurkuma
Postup:
Mandle, které jsme máčeli 12h ve vodě, pořádně propláchneme a trochou čerstvé vody rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme kopřivu, hrst špenátu, česnek, sůl a koření a opět rozmixujeme. Dip na salát máme hotový. Ochutnejte, jestli je dost slaný a v případě potřeby ještě okořeňte.
Kopřiva mixováním přestane žahat;-)
Kopřiva mixováním přestane žahat;-)
Zeleninu nakrájejte na kolečka, proužky nebo pomocí spiralizéru vytvořte nudličky a smíchejte. Nakonec přidejte mandlový dip a pořádně promíchejte. Nechejte pár minut odležet.
Žádné komentáře:
Okomentovat