Sepsala
jsem všechny naše nejoblíbenější pomazánky. Naše - tím myslím nejen pro RAWáky,
jelikož přítel ani rodina není raw, a proto se snažím připravit něco zdravého i
pro ně, ale tak, aby nepoznali rozdíl mezi pomazánkami z obchodu, kde je
majonéza a tavený sýr.
Pro
"všejedlíky" stačí místo avokáda dát půlku tvarohu nebo sýru navíc
(ale prosím JEN ne tavený, nejlépe smetanový bez Éček a jiných přidaných
umělých látek - pro svoji rodinu proto kupuji buď tvaroh, Lučinu nebo Cottage), vegetariáni dají TOFU a pro vitariány (a pro sebe) dávám místo tvarohu avokádo nebo přepuštěné máslo
ghí nebo raw jogurt.
1 avokádo
1
stroužek česneku
1 vanička
cottage nebo tvarohu
Štipka
soli, pepře
pažitka
Postup:
Všechny
ingredience umixovat ručním mixérem. Můžeme podávat s celozrnným pečivem nebo plackami.
Hummus
Velmi
jednoduchá pomazánka, která chutná opravdu všem:-)
1 avokádo
2 hrnky
uvařené cizrny (nebo zavařená - v DM)
2 ČL
Tahini
citronová
šťáva
1 česnek
Štipka
soli
Postup:
Všechny
ingredience rozmixujeme ručním mixérem. Dle chuti ještě můžeme opepřit.
Zeleninová
pomazánka
1 avokádo
1 mrkev
1 celer
1 česnek
- stroužek
1 vanička
tvarohu (např.Lučina - můžeme vynechat, jelikož máme avokádo)
Štipka
soli
Postup:
Nastrouhejte
mrkev a celer a smíchejte s rozmixovaným avokádem s česnekem, osolte. Můžete
přimíchat tvaroh.
Řepová
pomazánka
1 vařená
nebo syrová řepa
1 avokádo
1 cibulka
4PL
jogurt Hollandia (můžete vynechat)
Štipka
soli a pepře
Postup:
Řepu buď
uvařte nebo nechejte syrovou, nastrouhejte na drobném struhadle a přebytečnou
šťávu odstraňte. Avokádo pomačkejte a cibulku nakrájejte na kostičky. Všechny
ingredience smíchejte a okořeňte.
Ředkvičková
pomazánka
6
ředkviček
1 avokádo
(můžeme vynechat)
1 česnek
Štipka
soli
1 PL
hořčice nebo hořčičného semínka
1 hrst
kešu ořechů
Postup:
Kešu
předem na 2-4h namočíme, propláchneme a poté rozmixujeme na jogurtovou
konzistenci s trochou vody. Přimícháme avokádo, česnek a mixneme, poté
nastrouhané ředkvičky, hořčici a sůl.
Sezamová
pomazánka
1 avokádo
nebo ½ hrnku kešu
1 cibulka
½ hrnku
sezam
2 PL
tahini pasty
Štipka
soli
Postup:
Všechny
ingredience kromě cibule smíchat a rozmixovat. Poté přimíchat cibulku
nakrájenou na kostičky.
Vajíčková
pomazánka
3 vejce
2 vaničky
tvarohu Lučina
1 fialová
cibule
Štipka
soli
majoránka
Postup:
Vejce
uvařit na tvrdo (12 minut) v osolené vodě. Vejce rozdělit a žloutky rozmixovat
s tvarohem, solí a majoránkou. Bílky a vejce nakrájet na kostičky a poté přidat
do mixované pomazánky.
Vajíčková
pomazánka s kysanou okurkou
3 vejce
2 vaničky
polotučného tvarohu
1 žlutá
cibule
3 střední
kvašené domácí okurky
Štipka
soli, pepř
Pažitka
Postup:
Vejce
uvařit na tvrdo (12 minut) v osolené vodě. Vejce rozdělit a žloutky rozmixovat
s tvarohem, solí, pepřem a pažitkou. Bílky, vejce a okurku nakrájet na kostičky
a poté přidat do mixované pomazánky.
Rybí
pomazánka
1
konzerva tuňáka
2 vaničky
Lučina (nebo cottage)
1 cibule
Štipka
soli
Postup:
Tuňáka
rozmixujeme se sýrem. Cibuli nakrájíme na kostičky a zamícháme do směsi,
osolíme.
Raw
mozarella
2 PL Psyllium
2 hrnky
vody
1 hrnek
kešu
2 PL
citronové šťávy
Štipka
soli
Postup:
Namočte
na 2-3h psyllium do mísy s 2 hrnky vody. Kešu namočte na 4h do vody. Poté
slijte a rozmixujte Kešu s psylliem a ostatními přísadami. Místo kešu můžete
použít mandle, které si předem oloupejte.
Mozarellu můžete použít jako základ do salátů nebo jen tak. Výborná je i bylinková mozarella (čerstvá bazalka, tymián, pažitka, petrželová nať...)
Moc děkuji za inspiraci. Pomazánky máme moc rádi, takže se to bude hodit. :-)
OdpovědětVymazathttp://zdraveahrave.blogspot.cz/