neděle 1. února 2015

Pohanka a recepty

1. Stručné informace o pohance


Tato pseudoobilovina (léčivá bylina) je vysokohodnotný sacharid a detoxikant a měla by být zařazena do týdenního jídelníčku všech osob. Neobsahuje lepek, je tak skvělou alternativou pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. 

Obsahuje thiamin (známý jako B1), riboflavin (B2), niacin, C a E.  Cholin regeneruje jaterní buňky (např. po alkoholu). 

Obsahuje celkem 18 aminokyselin (např. lysin - v boji proti oparům). Kyselina linolová a linoleová snižují špatný cholesterol (prevence proti kardiovaskulárním chorobám). 

Rutin - zlepšuje pružnost cév a snižuje tak výskyt křečových žil. 

Dále obsahuje stopové prvky zinek, měď, selen, mangan aj. 

Pomáhá při žaludečních i menstruačních problémech. Posiluje celkovou imunitu organismu. 

Použitím cukru z kokosových květů namísto medu snížíte kalorickou hodnotu, jelikož kokosový cukr obsahuje pouze 30cal/100g.

Nutriční hodnoty na 100g
1332 KJ / 318 cal
65% sacharidy
11,9% bílkoviny
2,4% tuky
4,5% vláknina

Nejlépe je stravitelná předem namočená a ve tmě naklíčená - Vše potřebné o pohance naleznete zde na portálu Euroklinika.info nebo na facebooku ve skupině raw školička.


Jak klíčit? 

Pohanku namočte na 15 minut do vody a několikrát pořádně proplachujte. Poté dejte klíčit do mísy na tmavé místo, aby nezačal proces fotosyntézy (viz článek o pohance v odkazu výše). Já nechám klíčit 24h. Během té doby minimálně 2x propláchnu a opět nechám okapat v sítku a dám na tmavé místo. 

Jakou pohanku koupit?
Jedině mechanicky loupaná pohanka kroupa světlá je živá a určená k máčení a užívání syrové. Zatím se mi osvědčily tyto tři značky pohanky - Šmajstrla, BIO Albert, Country Life
 


Nutriční hodnoty pohanky využijete nejlépe tak, když nebudete kombinovat s ovocem, ani tuky – Pokud máte například oslabenou slinivku, došlo by ke zničení veškerých živin, protože slinivka by to spálila univerzálním enzymem a bylo by po vitamínech a akorát by vám to způsobilo nadýmání. (někdo ale nemá žádný problém, samotnou pohanku by nesnědl, a proto existuje řada receptů, jak si pohanku "ochutit")

Další pěkný článek o pohance zde

2. Recepty - slané

Pohanka s červenou řepou
1 šálek pohanky – naklíčená a mokrá
½ nastrouhané řepy
Špetka soli
Česnek
Cibulka šalotka

Postup:
Vše pokrájet, smíchat a jednoduše sníst:-)
Pokud vytvoříte placky nebo třeba chlebíčky a dáte usušit, máte výborné jednohubky. 

Pohanka se špenátem a paprikou
1 šálek pohanky (namočené)
½ cibule – nakrájet na kostičky
Baby špenát
Ledový salát – nasekat na hodně drobné kousky
Rukola
Červená paprika - nakrájet na kostičky
1PL umeocet (nebo citronová šťáva + sůl + oregáno)
Kurkuma nebo kari na ochucení směsi

Postup: 
Špenát, salát a rukolu nasekat na drobné kousky, přidat papriku, cibuli a pokapat umeoctem, přidat pohanku, pořádně promíchat a nechat chvilku odležet. 

...Další kombinace, které již nejsou podle tabulek kombinování zcela košér. 

3. Recepty - sladké

Pohanka s kakaem
1 hrnek naklíčené a usušené pohanky – rozemlít na prášek
2 PL raw nepraženého odtučněného kakaa www.kakaoveprodukty.cz
1 PL medu (nemusí být) nebo oslaďte třeba rostlinkou stévie
½ hrnku rostlinné mléko

Postup:
Vše smíchat a zalít rostlinným mlékem (mandlové, kokosové, rýžové). 

Proteinová kaše se skořicí a banánem
1 hrnek naklíčené a usušené pohanky
2 PL skořice
1 - 2 PL med nebo jiné přírodní sladidlo (můžeme vynechat)
½ hrnku konopné mléko (nebo jiné rostlinné)
1 banán (můžeme vynechat)
ořechy na ozdobu

Kaše s kalciem
1 hrnek naklíčené a usušené pohanky
2 PL konopný protein
½ makové mléko
1 - PL med nebo jiné přírodní sladidlo (stévie, kokosový cukr)

Pohankové krekry nasladko
2 hrnky pohanka, namočená, naklíčená a vysušená
1hrnek slunečnicových semen
½ hrnku rozinek
6 medjool datlí (nebo sušené, předem namočené)
½ hrnku mandlí (předem namočené na 12h a vysušené)
2 PL raw kakao
3 PL med
1 PL skořice
1 PL kokosový olej (nemusí být)
Štipka soli


Postup:
Datle, rozinky, mandle i slunečnicová semínka nasekáme na malinké kousíčky. V míse smícháme pohanku se všemi ingrediencemi a tvoříme placky, tyčinky nebo kuličky. Nebo můžeme vyválet na vále a vykrajovat různé tvary. Poté dáme do sušičky a sušíme 8-12 hodin podle toho, jak moc je chcete křupavé.  

Pohankový pudink s chia semínky
1 hrnek pohanka - namočená, naklíčená, vysušená a pomletá na mouku
2PL chia semínka
1 banán
½ hrnku mandlové mléko
2PL raw kakao
2PL javorový sirup nebo med
1PL skořice
1ČL vanilkový extrakt (nebo ještě lépe 1/2 vanilky)
ořechy, rozinky a kokos

Postup:
Smíchat mouku z pohanky s chia semínky, které jsme předem namočili v mandlovém mléku, zbytek mléka nalít do směsi, aby byla jako pudink, přidat ostatní ingredience, dát do mixéru a mixnout s půlkou banánu (nebo ten banán rozmačkat a bez mixování přidat ke směsi). 
Nalít půlku směsi do poháru, naskládat kolečka banánu, poté nalít druhou půlku směsi. Posypat ořechy, rozinkami a kokosem na ozdobu. 


Pohankovo-perníkové cukroví
2 hrnky pohanky – namočená, naklíčená, usušená, pomletá
2 hrnky ořechů - Vlašské ořechy nebo mandle – předem namočené
1ČL Perníkové koření
1ČL Skořice
1 PL Med

Postup:
Ořechy pomlít na mouku ve mlýnku na ořechy (stojí 300kč v domácích potřebách), nebo rozmixovat v mixéru), smíchat s pohankou, kořením, skořicí a medem.
Vyválet placku a vykrajovat tvary.

Je možné dělat slepované cukroví – jako lepidlo použijte např. mandlovou RAW pastu, domácí marmeládu, datlovou pastu (datle bez pecek rozmixujeme s trochou vody).

Další recepty z pohanky:  Pohanková kaše s Goji

Žádné komentáře:

Okomentovat