Cizrna (někdy také nazývaná římský hrách) patří mezi luštěniny, proto je dobré ji předem namočit a několikrát propláchnout, abyste se zbavili inhibitorů trávení. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěninu, proto je velmi oblíbená jak do polévek, tak do pomazánek a jako příloha.
Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin - výborná pro vegetariány. Rovněž zdrojem aminokyseliny - Lysin. Obsahuje vitamíny B2 a B6, je tedy účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob. Cizrna totiž snižuje hladinu cholesterolu.
Dále obsahuje 3 násobné množství DDD kyseliny listové, která se podílí na správném fungování naší nervové soustavy.
Rovněž obsahuje vápník (105mg/100g - DDD je 800g), železo (3x více než v mase), hořčík (115mg/100g cizrny) a významné množství zinku.
Ingredience:
1 Hrnek uvařené cizrny - namočíme přes noc a vaříme 45 minut
2 PL sezamového oleje (nebo jiný rostlinný olej + 2 PL sezamu)
1 stroužek česneku
2 - 3 PL Tamari sojová omáčka
1 PL sojový jogurt (Nebo umeocet)
1 PL pažitky sekané
Postup:
Cizrnu rozmixujte spolu s česnekem, olejem, omáčkou a jogurtem, v případě potřeby přidejte ještě trochu tamari. Na závěr přimíchejte pažitku.
Žádné komentáře:
Okomentovat