úterý 3. února 2015

Postupný přechod

Pokud jste se již rozhodli a víte, že chcete zkusit cestu živé stravy, očisty organismu a celkově zlepšení svého psychického a fyzického stavu, měli byste si předem stanovit, čeho chcete dosáhnout. Stanovte si cíl!

Je spousta důvodů, proč začít s RAW
  • Chci zlepšit svůj zdravotní stav
  • Chci se vyléčit z již probíhající nemoci
  • Chci zvýšit svoji imunitu
  • Nechci jíst zabitá zvířátka
  • Chci zhubnout
  • Chci pěknou pleť, vlasy, nehty
  • Chci podporovat osvětu ve zdravém stravování
  • Chci mít více energie
  • Chci zvýšit svůj sexuální apetit
  • Chci ušetřit za léky a nahradit je přírodními cestami
  • Chci se setkávat se zajímavými lidmi, kteří myslí stejně
a mnoho dalších důvodů, které člověka napadnou, když se zamyslí  nad tím, proč odložil hrnec a vzal si do ruky struhadlo, koupil odšťavňovač a začal v kuchyni "nevařit".

Překyselení organismu je v poslední době velmi častý problém a způsobuje tak záněty žaludku, reflux jícnu a oslabení slinivky vedoucí až k cukrovce. Všechno jídlo, které projde varem, mění svoji strukturu, ztrácí se enzymy a tělo tak doslova "bojuje" s uvařeným jídlem. Dochází k takzvané leukocytóze - velmi pěkně je tento jev popsán na vitarian.cz

Jaké jídlo byste určitě měli vyřadit ze svého jídelníčku, je asi jasné. Ale aby to nebyl velký skok, mělo by se to dělat pozvolna a postupně ubírat dávky a tyto dávky nahrazovat ovocem, čerstvou zeleninou, ořechy, semínky a pseudoobilovinami. 
Seřadila jsem nejzákladnější potraviny, které běžný konzumní člověk denně sní:
  • PEČIVO - především bílé a cereální (které ve skutečnosti s celozrnným nemá nic společného - na internetu je o tom nespočet článků). A celozrnné již taky není, co bývalo, protože jinak by nebylo tak levné. Pekaři do nich přidávají nespočet Éček a kypřících přípravků. Vy toto pečivo sníte, akorát si tím podráždíte chuťové buňky.. o neblahém vlivu pšenice a jiných obilovinách obsahujících lepek se můžete dočíst v knize "Život bez pšenice". 
    • Jak postupně omezit pečivo? Já jsem si začala péct svoje vlastní - nejdříve klasické celozrnné žitné chleby s použitím domácího kvasnicového droždí, poté jsem přešla na kváskový chléb, kdy jsem si doma zadělávala týden kvásek na chleba a poté kvásek uchovávala v lednici na další pečení. Množství chleba jsem postupně omezovala z krajíce denně na jeden krajíc týdně např. k zeleninovému salátu nebo jen tak na sucho. A tím jsem se zbavila závislosti na pšenici. Rodině dál peču kváskový chléb, ale sama již neochutnám. 
    • Náhrada za pečivo - já to pečivo nahradila krekry a plackami, které si sama vyrábím s předem namáčených a naklíčených surovin (pohanka, slunečnice, len, sezam, jednozrnka aj.) - viz moje recepty. Bohatě vás to zasytí a máte pocit, že jíte chleba:-)
  • MASO a masné výrobky 

    1. Etické důvody: Mnozí z vás se tak rozhodnou proto, že již nechtějí, aby se zabíjely další a další zvířata, která se chovají ve velkoplošných halách bez kontaktu se slunečním světlem. Většina i proto, že zkrátka maso není maso. Je plné hormonů na podporu růstu svaloviny za co nejkratší dobu, plná antibiotik a umělých látek, které se do masa dostaly konzumací žrádla, které zvířata dostávají. Tím nechci házet všechny zemědělce do jednoho pytle. Mám na mysli hlavně ty "velkochovy". Znám JZD, kde se krmí poctivě zeleninou a obilovinami, zvířata jsou denně ve výběhu a maso i vejce mají úplně jinou barvu, než to, co si koupíte v hypermarketech. 
    2. Zdravotní důvody: Maso a masné výrobky způsobují řadu civilizačních chorob. 
      • Obsahují škodlivý cholesterol - vede ke kardiovaskulárním chorobám
      • usazeniny masa se podílí na vzniku artróz
      • Obsahují hormony, antibiotika a jiné přidané látky a bakterie (už i ryby se krmí kukuřičnou moučkou a chovají se v nádržích, takže třeba losos může obsahovat třeba i rtuť a jiné kovy. 
      • V žaludku a dále pak ve střevech vyvolává hnilobné procesy způsobené dlouhým trávením živočišných bílkovin. Obzvlášť poté, co si k masu dáte přílohu a po jídle nějaký ten dezert nebo ovoce. 

  • MLÉKO -  způsobuje spoustu trávicích potíží, alergií, exémů a navíc z dlouhodobého hlediska odvápňuje a způsobuje osteoporózu. Mléko navíc zahleňuje (mám osobní zkušenost, kdy podávání kravského mléka v dětském mléce způsobilo silné zahlenění mojí malé dcery a již v roce a půl měla tak zvětšenou nosní mandli, že jsme ji museli nechat odstranit. Všichni léčitelé se shodli na tom, že to způsobují kravské mléčné výrobky. Rozhodně doporučuji přečíst článek o neblahých účincích mléčných výrobků, který naleznete zde. Všude v reklamách na vás ovlivňují, abyste pili kravské mléko a výrobky z něj, protože obsahují vápník (je to bohužel velký business a čistě reklamní tah na spotřebitele). Proto přikládám tuto přehlednou tabulku (zdroj www.osteoporoza.cz), kde vidíte, kolik vápníku obsahuje kravské mléko, které bychom neměli vůbec pít, protože je určeno pro telátka a my přece nevypadáme jako volové a krávy:-). Nahraďte jej raději rostlinnými mléky. Vyrobit si je můžete v mém dalším článku - Rostlinná mléka. Denní doporučená dávka vápníku je 800 mg (Těhotné ženy 1500 mg a kojící 2000 mg)
  • VAŘENÁ STRAVA - toto je poslední krok k tomu, stát se vitariánem. Pokud jste celý život všežravec, měla být toto až poslední fáze. Nemusíte se ze dne na den vzdát veškeré vařené stravy. Já doporučuji začít poměrem 60:40 a postupně se dostat na 90:10 (kdy 10% je vařená zelenina - hlavně v zimním období spousta vitariánů zařazuje jedno vařené jídlo - sem počítám i vejce, které bych nevynechávala, přestože je živočišného původu a navíc vařené. Já si dávám 1x za měsíc vajíčko rychle na sucho na pánvi. Obsahuje nezbytný vitamín B12, který nezískáte z rostlinné stravy a je to tak jediný vhodný způsob jeho konzumace (popř. doplňky B12 v tabletách nebo lahůdkové droždí - více info o vitamínu B12 popisuje článek zde).

Žádné komentáře:

Okomentovat