Máte rádi ovocné buchty? :-) A co takhle kefírová mramorová s kokosovým krémem?
Doba přípravy: 15 + 15 minut
Doba pečení: 15-20 minut
Bez laktózy
Pozor, buchta obsahuje lepek. Je sice z celozrnné mouky, použila jsem žitnou, ale i žito obsahuje lepek. Pokud chcete, nahraďte žitnou mouku například moukou pohankovou.
Pokud neseženete kokosové mléko, nahraďte jej třeba sojovým produktem nebo klasickým tvarohem (2 vaničky + 1 vanička zakysané smetany).
Ingredience na těsto:
2 Hrnky celozrnné mouky
1 Hrnek třtinového cukru (nebo 1/2 hrnku medu, javorového sirupu)
1 Kypřící prášek do pečiva s vinným kamenem
2 vejce
1 ČL jedlá soda
1 Kefír (sojový nebo obyčejný mléčný kravský)
2 PL kokosového oleje
2 PL kakaový prášek nebo karob
Ingredience na polevu:
1 - 2 kokosová mléka v plechovce /vychlazené/
6 PL javorový sirup (nebo jiné sladidlo)
1 jedlá želatina v prášku na studené dezerty
2 hrnky ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky, ananas, aj...)
1 Hrnek ovocné šťávy
1 Pudink
Postup:
V míse nebo kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, vejce, kefír a kokosový olej, až je směs dokonale promíchaná a hladká. 3/4 těsta nalijte do předem vymazané pečící formy. Zbylé těsto smíchejte s karobovým práškem a pomocí lžicky nalijte na těsto tak, aby vznikl mramor (viz fotka).
Dejte péct do předem vyhřáté trouby (180°C) na 20 minut. Po 15 minutách zkontrolujte těsto, jestli se ještě lepí na špejli. Každá trouba totiž peče jinak, tak je možné, že za 15 minut již bude těsto hotové.
Jakmile korpus vychladne, smíchejte kokosové mléko s želatinou a sladidlem a naneste krém na korpus. Ozdobte ovocem.
V 1/3 šťávy rozmíchejte pudinkový prášek, zbylou šťávu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přilijte pudink a míchejte nad mírným ohněm, dokud nezačne směs houstnout, poté odstavte z plotny. Jakmile směs trochu vychladne, nalijte na krém s ovocem.
Buchtu dejte vychladit do lednice a až poté nakrájejte. Poté buchtu opět uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 dny.
Žádné komentáře:
Okomentovat