Makadamy mají ze všech ořechů nejvíce prospěšných mononenasycených mastných kyselin, jejichž pravidelný příjem snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění.
Tyto lahodné ořechy jsou také vynikajícím zdrojem manganu, thiaminu (vitaminu B1) a důležitých antioxidantů – vitaminu E a selenu.
Makadamy dokonce obsahují všechny esenciální aminokyseliny – stavební látky bílkovin, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů a imunitní systém.
Makadamy zlepšují paměť a soustředěnost.
Obsahují kyselinu palmitovou, která pomáhá při hojení ran a popálenin.
Jelikož jsou mezi ořechy nejdražšími dostupnými, nazývají se "Krály ořechů". Přesto bychom měli občas tyto lahodné ořechy koupit a dopřát si je např. k večeři do salátu v podobě omáčky, kterou naleznete v receptu níže.
Ingredience:
100 g listového salátu (římský, ledový salát)
100 g Baby špenátu
8 ředkviček
60g Makadamových ořechů
kurkuma
pepř, sůl
1 stroužek česneku
Postup:
Listový salát nakrájíme na kousky a dáme do mísy.
Makadamové ořechy namočíme na 2-4h do vody, aby změkly. Poté rozmixujeme s čerstvou vodou, solí, pepřem, česnekem, kurkumou a půlkou ředkviček na kaši.
Zbylé ředkvičky nasekáme na kousky a dáme k listovém salátu. Vzniklý dip nalijeme na salát a pořádně promícháme.
A teď již stačí jen vychutnat si každé sousto tohoto výborného salátu.
Vypadá dokonale!!! :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatJe úplně jednoduchý a hlavně rychlovka. A přitom si tak pochutnám. Miluju makadamy. Jen ta cena je jako za maso.
Vymazat