neděle 1. února 2015

RAW placky a krekry

Lněné krekry
1 hrnek namočených lněných semínek
½ hrnku namočených slunečnicových semínek
1 červená nastrouhaná řepa
1 česnek
Sůl

Postup:
Slunečnicová semínka (předem namočená a vysušená) rozmixovat, přidat lněná semínka (namočená na 15 minut – vytvoří se sliz), řepu nastrouhat, smíchat se solí, česnekem, udělat placky a vysušit v sušičce

Lněné trojhránky
1 hrnek namočených lněných semínek
1 hrnek namočených slunečnicových semínek
½ hrnku předem namočených dýňových semínek
sůl
pažitka

Postup:
Slunečnicová a dýňová semínka (předem namočená a vysušená) rozmixovat, přidat lněná semínka vcelku (namočená na 15 minut – vytvoří se sliz),  smíchat se solí, pažitkou, rozválet na vále na velkou placku, nakrájet na trojhránky a vysušit v sušičce. 

Slunečnicové placky
1 hrnek slunečnicových semínek (předem namočená)
1 stroužek česneku
Kurkuma
Sůl
Pažitka – čerstvá, nakrájená

Postup:
½ hrnku semínek rozmixujeme s pažitkou, solí a kurkumou. Přidáme třený česnek a 2. půlku semínek v celku. Vytváříme placky a sušíme v sušičce do křupava. 

Semínkové placky
½ hrnku slunečnicových
½ hrnku dýňových semínek
½ hrnku sezamu
½ hrnku lněných semínek
½ celeru
½ mrkve
1 cibule – nakrájet na kostičky

Postup:
Mrkev a celer rozmixovat se slunečnicovými semínky – vytvoří se lepkavá hmota, vymačkat přebytečnou šťávu – přimíchat předem namočené (kvůli inaktivaci), propláchnuté a usušené lněné, dýňové a sezamové semínko,  cibuli, okořenit (sůl, pepř, česnek, kari, umeocet, chilli atd – dle chuti), vytvořit placky a sušit v sušičce.

Nebo z dvojité dávky vytvořit bochník a sušit, až je polosuchý, pokrájet na plátky a dosušit = raw chlebík

Pohankový chléb s červenou řepou a kmínem
1 šálek pohanky – naklíčená, usušená a pomletá
½ nastrouhané řepy
Špetka soli
Česnek
Mletý kmín
Koriandr

Postup:
Mouku z pohanky smíchejte s nastrouhanou řepou, okořeňte a podle potřeby přidejte vodu, aby se utvořilo husté těsto, ze kterého uděláte chléb, který dáte sušit na 3-5 hodin do sušičky, poté pokrájíte na kousky a dosušíte do křupava. 

Pohankové krekry se špenátem
1 šálek pohanky
½ cibule – nakrájet na kostičky
Baby špenát, ledový salát – nasekat na hodně drobné kousky nebo ještě lépe rozemlít na kaši
1PL umeocet – přimíchat k baby špenátu a poté nalít na směs
kurkuma nebo kari na ochucení směsi

Postup: 
Půlku semínek rozmixovat, smíchat s druhou nerozmixovanou půlkou, přidat česnek a pažitku, okořenit a osolit a buď sníst nebo vytvořit krekry a usušit v sušičce. 

Pohankové krekry nasladko
2 hrnky pohanka, namočená, naklíčená a vysušená
1hrnek slunečnicových semen
½ hrnku rozinek
6 medjool datlí (nebo sušené, předem namočené)
½ hrnku mandlí (předem namočené na 12h a vysušené)
2 PL raw kakao
3 PL med
1 PL skořice
1 PL kokosový olej (nemusí být)
Štipka soli

Postup:
Datle, rozinky, mandle i slunečnicová semínka nasekáme na malinké kousíčky. V míse smícháme pohanku se všemi ingrediencemi a tvoříme placky, tyčinky nebo kuličky. Nebo můžeme vyválet na vále a vykrajovat různé tvary. Poté dáme do sušičky a sušíme 8-12 hodin podle toho, jak moc je chcete křupavé.  

Další placky: 
Hrachové

Žádné komentáře:

Okomentovat