Před Vánocemi jsem zveřejnila na jiném portálu toto
cukRAWí a mělo veliký úspěch, proto jej dávám i na svůj blog. Určitě se hodí
nejen na Vánoce, ale i na párty, narozeniny a nebo prostě jen tak, když vás
bude honit mlsná.
Kokosová
roláda (bez ovoce)
I. vrstva
1 hrnek kokos
1 hrnek mák
3 PL med nebo jiné přírodní sladidlo
II.vrstva
1 hrnek kešu ořechů - ke koupi velkého balení 1kg
např. zde
1 hrnek kokos
3 PL javorový sirup nebo vanilkový extrakt (nemusí
být)
Borůvky - Pokud chcete tuto vrstvu třeba fialkovou,
přidejte šťávu z borůvek nebo jakékoliv jiné barevné ovoce.
Postup:
Rozmixujete kokos s mákem, až pustí olej a začne se
lepit na stěny mixéru. Poté přidáte med a uválíte na potravinové folii placku,
která bude spodní vrstvou rolády.
Kešu rozmixujete na lepkavou hmotu, kokos
rozmixujete na prášek, smícháte obě hmoty se sladidlem a opět vyválíte na vále
na placku. Přenesete na spodní světlou vrstvu a obě vrstvy srolujete. Dáte
vychladit do ledničky a poté teprve nakrájíte na kolečka. V ledničce vydrží max
3 dny, v mrazáku i několik týdnů.
RAW čokoláda
1. varianta
200g Kakaová hmota nepraženého kakaa (koupíte zde
nebo na www.kakaoveprodukty.cz)
2 PL kakaového másla (podle hustoty)
6 PL javorový sirup nebo jiné sladidlo
špetka soli
Postup:
Kakaové hmota je tuhá, proto ji pro lepší
rozpustnost nastrouhejte na struhadle, dejte do sklenice a tu ponořte do horké
vody (vodní lázeň). Poté přimíchejte další ingredience. Můžete dle chuti přidat
a citrónovou kůru, pomerančovou kůru, prášek z pravé vanilky, prášek z Macy,
prášek z Lucumy, sušené ovoce, ořechy, drcené kakaové boby, Goji...
Pokud dáváte cukr, hůře se rozpouští, doporučuji tedy dát máslo i s cukrem do mixéru.
2. varianta
150 - 200g RAW kakaového prášku nepraženého
100 - 120 g kakaového másla
7 PL med, javorový sirup nebo jiné sladidlo (nejlépe tekuté)
Špetka soli
Postup:
Podobný jak v prvním případě – rozpustíte kakaové
máslo, přimícháte kakao a cukr (nejlepší je rozmixovat hmotu v mixéru, aby se
cukr pořádně rozmixoval).
Nalít do formiček nebo ozdobit cukroví či ovoce.
Bílá RAW čokoláda
s překvapením
1 hrnek kešu oříšků – pomlít v mixéru na prach
(doporučujeme předem na 4h namočit) - výborné jsou značky IBK Trade, ke koupi
1kg např. zde
1 hrnek mletý kokos
½ hrnku kakaové máslo
3 PL med (agáve sirup, javorový sirup)
Rozinky, brusinky, mandle, atd
Postup:
Oříšky Kešu a kokos pomeleme, až pustí tuk a začne
se lepit na stěnu, přidáme rozpuštěné kakaové máslo (rozpustit ve vodní lázni),
osladíme agáve sirupem nebo medem. Buď můžeme vytvořit kuličky a do nich
schovat rozinku, brusinku, mandle nebo jiný oříšek (překvapení) a nebo použít
silikonové či papírové formičky.
Základ je čokoláda (výběr máte ze dvou variant viz
předchozí recept)
½ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku goji, nesířených rozinek nebo brusinek
½ hrnku vlašských ořechů předem namočených a
usušených (nebo kešu, mandle, lískové ořechy, aj)
Postup:
Připravíte si čokoládu, nasekáte ořechy na menší
kousky, ale tak aby čokoláda křupala, vše smícháte dohromady. Vytvoří se hutná
hmota, kterou dáváte po lžičkách do formiček (viz hlavní fotka) nebo děláte
hrudky (Viz foto níže). Ozdobíte ořechy nebo sušeným ovocem, strouhaným kokosem
nebo skořicí.
Ovesné
vykrajované placičky
Tento recept je časově náročnější než ty předchozí
a budete potřebovat troubu nebo ještě lépe sušičku ovoce.
1 hrnek datlí
1 hrnek slunečnicových semínek
½ hrnku sezamových semínek
½ hrnku dýňových nebo tykvových semínek
1 hrnek ovesných vloček
3 PL perníkového koření (nemusí být, nebo můžete
dát skořici)
½ jablka nastrouhaného, vyždímaného (nemusí být)
Postup:
Datle rozmixujete na hmotu, přidáte nasekaná
slunečnicová semínka, sezam, dýňová nebo tykvová semínka, nebo obojí, ovesné
vločky, koření a pořádně prohněte rukama na pevnou lepkavou hmotu.
Neslaďte. Datle jsou totiž velmi sladké.
Rozválejte na pečícím papíře. Dejte do sušičky. Po
3h sušení vykrajujte tvary a dejte znovu sušit na další 4h.
Jakmile jsou placičky hotové, můžete ještě polít
čokoládou nebo slepit domácí marmeládou.
Jsou osvěžující, rychlé a přitom pěkně vypadají na
stole.
1 hrnek loupaných mandlí - (koupit můžete 1kg
balení zde)
1 hrnek kokosu
1 PL lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla
(nemusí být)
Citronová šťáva z 1/2 citronu (můžeme vynechat)
5 PL rostlinný sirup (nebo jiné sladidlo)
Vanilkový extrakt
Čokoláda - postup v receptu níže
Postup:
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem,
osladíme sirupem a přidáme 2 polévkové lžíce citronové šťávy (dle chuti) a
kokosový olej nebo kakaové máslo RAW. Tvoříme rohlíčky, které dáme na 2h do
mrazáku, aby se lépe namáčely do čokoládové lázně.
Můžeme vytvořit i těsto, které rozválíme mezi dvěma
sáčky a vykrajovat různé tvary.
Kokosové
Rawfaello
1 hrnek strouhaného kokosu
Hrst vyloupaných mandlí
3PL agávového sirupu ( javorový sirup, kokosový
cukr)
6 PL panenského kokosového oleje BIO
Špetka Himálajské soli
Vanilkový extrakt (nemusí být)
½ hrnku ořechů předem namočených na 2-4 h do vlažné
vody (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe
spojí) - i Kešu 1000g balení najdete na gealu.
Postup:
Rozpustíme kokosový olej a vmícháme do něj agávový/
javorový sirup. Přidáme kokos (s kešu) a řádně vše promixujeme v robotu. Poté
lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme
vyloupanou mandli. Můžeme ještě kuličky obalit v kokosu, Chia semínkách, nebo
sezamu.
Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.
Tento recept se hodí jak na Vánoce, tak především
na Silvestra, je rychlý a přitom vypadá velmi chutně.
1 hrnek loupaných mandlí - předem máčených (koupit
můžete 1kg balení zde)
1 hrnek kokosu
1 PL lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla
(nemusí být)
1 PL citronové šťávy
5 PL javorový sirup (nebo jiné sladidlo)
vanilkový extrakt
1 - 2 banány
špejle
potravinová folie
čokoláda - postup na čokoládu výše v předchozím
receptu
Postup:
Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem,
osladíme sirupem a přidáme 1 - 2 polévkové lžíce citronové šťávy (dle chuti) a
kokosový olej nebo kakaové máslo RAW. Tvoříme kuličky, které rozpůlíme.
Vzniknou tak piškotky. Dáme vychladit na 2h do mrazáku, aby se nám s nimi lépe
pracovalo a držely na špejli.
Poté dáváme vždy mezi dva piškotky kolečko banánu,
připevníme špejlí a namáčíme do čokolády. Můžeme dozdobit strouhaným kokosem,
chilli nebo jinou potravinou.
Opět dáme vychladit.
1 hrnek máku
1 hrnek kokosu
1 jablko
4 PL medu
papírové formičky nebo jakákoliv jiná forma
mandle nebo cokoliv chutného na ozdobu
Postup:
Mak a kokos dát do mixéru a rozmixujete, jablko
nastrouhat na menší kousky a přidat ke směsi, osladit dle chuti medem nebo
jiným sladidlem. Dáváme do formiček, ozdobíme a necháme vychladit.Makové kuličky
Ořechové kuličky s mandlí
Žádné komentáře:
Okomentovat