sobota 21. února 2015

Sladká rýže

Základ mě naučila moje maminka, zbytek jsem improvizovala a postupně si upravila až do této finální podoby. 

Neobsahuje máslo ani bílý cukr.
Bez lepku, Bez glutenu 

Ingredience: 
2 balíčky rýže
štipka soli
6 Jablek
2 vaničky tvarohu (pro úplně vege je možné použít Kešunézu, mandlovou moučku, tofu...)
1 banán (v létě místo banánu čerstvé meruňky, třešně)
3 vejce
1 PL kokosový olej
1 hrnek mandlové mléko
1 ČL vanilkové aroma (nebo vanilka lusk)
5 PL med
2 PL Ceylonská skořice
3 PL kokosový cukr
2 PL kokos strouhaný
2 PL Mandle

Postup: 
Rýži uvaříme podle postupu na obalu v mírně osolené vodě. Jablka oloupeme a nastrouháme. Přebytečnou šťávu z jablek vylijeme do hrníčku (a vypijeme:-)). Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. 

Uvařenou rýži smícháme s kokosovým olejem, žloutky a 3 PL medu a zalijeme mandlovým nebo jiným rostlinným mlékem. Poté opatrně vmícháme sníh. 

Vrstvíme do pečící mísy nejprve 1/2 rýžové směsi, na směs nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, vanilkovým aroma a kokosovým cukrem. 

Vaničky tvarohu rozmixujeme s 2 PL medu a 1 banánem. Tuto směs natřeme na jablka. Vrchní vrstvu tvoří opět druhá polovina rýžové směsi. 

Dáme péct 40-50 minut do předehřáté trouby na 180°C.  Prvních 40 minut v uzavřené nádobě, posledních 10 minut odkryté. 

Vychladlou směs posypeme kokosem a mandlemi. 




Žádné komentáře:

Okomentovat