úterý 3. února 2015

Rostlinná mléka

Domácí mandlové mléko
Toto mléko si dávám velmi často a hlavně večer, abych doplnila proteiny. 100g mandlí obsahuje 2x více vápníku než klasické kravské mléko. Navíc mandle, jako jediný ořech, působí v žaludku zásadotvorně - pomáhají při překyselení organismu. Jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a E (výrazný antioxidanční účinek), minerály jako je Fosfor, hořčík, draslík a železo (jsou velmi vhodné v těhotenství a při kojení, jako náhrada místo umělého mléka a při vyšší stresové a fyzické zátěži). Velmi bohaté na zinek (pleť, nehty), mangan a meď. Přestože obsahují téměř 50% tuku, pomáhají snižovat špatný cholesterol. 

Ingredience:
1 hrnek mandlí natural se slupkou (nejlépe BIO)
1 hrnek vody +  voda navíc na proplachování
Med, javorový sirup neco jiné sladidlo (nemusí být, mandle jsou sladké dost)
mixér
sítko

Postup: 
  1. Nachystejte si hrnek mandlí a vodu. 
  2. Mandle zalijte dostatkem vody, aby byly úplně ponořené. Mandle nasáknou vodu, proto vodou nešetřete. Proč máčíme mandle? Protože dojde k vyplavení nežádoucích látek, kterými se ořechy chrání a pro usnadnění trávení ořechů se doporučuje všechny ořechy máčet. (Viz tabulka máčení a klíčení) Mandle máčejte 8 - 12 hodin. 
  3. Doporučuji mandle během máčení aspoň 2x propláchnout, protože vodu zašpiní.  
  4. Po 12 hodinách opět pořádně propláchněte, nasypte mandle do mixéru a zalijte velkým hrnkem vody. Mixujte cca 2 minuty ve výkonném mixéru, který má minimálně 30.000 otáček, aby se mandle proměnily na moučku. 
  5. Vezměte si plastové sítko nebo cedník a postupně přeceďte obsah z mixéru. 
  6. Mandlovou moučku nevyhazujte, nechejte usušit nebo můžete použít do mandlového jogurtu, pudinku, cukroví, dortíků, raw müssli aj. 
  7. Mandlové mléko můžete ochutit (med, sirup, kokosový cukr) nebo použít jako základ do jiných receptů (smoothies, Pudinky).  
  8. Mandlové mléko vydrží v ledničce max půl dne čerstvé (někde píšou až dva dny, ale já nedoporučuji - mixováním vzniká provzdušnění a dochází k oxidaci). Nejlépe je vypít jej ihned. 


Kokosové mléko
Jsou dvě varianty - ta chutnější, voňavější a hlavně jemnější je, když uděláte kokosové mléko z čerstvého mladého kokosu (jeho dužiny) a ta druhá je ze strouhaného kokosu. 

I. varianta
1 mladý kokos
1 kokosová voda
Výkonný mixér

Postup:
  1. Odkrojím vrchní část
  2. Pomocí šroubováku udělám dvě naproti sobě, aby jednou vytekla voda a druhou  šel dovnitř kokosu vzduch
  3. Kokos rozbiji sekáčkem na maso a kladívkem. 
  4. Vydlabu dužinu
  5. Rozmixuji v mixéru s kokosovou vodou. 
  6. Přecedím přes hrubší sítko, abych odstranila přebytečné suché části kokosu, které se tam mnohdy dostanou při dlabání dužiny. 
Osladit můžete kokosovým cukrem, skořicí, kakaem, chilli, atd. 

II. varianta
1 hrnek strouhaného kokosu RAW
1 hrnek kokosové vody ze zdravé výživy

Postup:
Kokosovou vodu naliju do strouhaného kokosu a nechám hodinu odležet. Poté rozmixuji v mixéru a přecedím přes tenké sítko nebo plátno. Kokosovou drť nevyhazujte, ale vysušte a použijte do raw receptů. 

Konopné mléko
1 hrnek konopného semena se slupkou RAW
1 hrnek vody


Postup: 
Konopné semínko si zaliji vodou a pravidelně proplachuji nečistoty, které semínko postupně uvolňuje do vody. Po 12h již můžu rozmixovat. Pokud budu máčet déle než 24 hodin, objeví se první klíčky, o to hodnotnější na živiny mléko bude. 

Hrnek propláchnutého a máčeného semínka rozmixuji v poměru 1:1 s čerstvou vodou. Přecedím přes velmi tenké sítko nebo ještě lépe plátýnko. Čerstvé vydrží max den v lednici, ale je lepší jej vypít co nejdříve a každé sousto pořádně poválet v puse, aby jej natrávily sliny. 

Makové mléko
½ hrnku mák celý
1 hrnek vody
Výkonný mixér

Postup: 
Mák namočíme na 4-8h do vody, mák během té doby pořádně propláchneme. 
Poté s čistou vodou rozmixujeme a přecedíme přes velmi tenké sítko nebo ještě lépe plátýnko, aby se přecedila jen tekutina a drť zůstala v sítku. Drť poté můžeme použít do cukRAWí a jiných specialit. 




Žádné komentáře:

Okomentovat