Domácí mandlové mléko
Toto mléko si dávám velmi často a hlavně večer, abych doplnila proteiny. 100g mandlí obsahuje 2x více vápníku než klasické kravské mléko. Navíc mandle, jako jediný ořech, působí v žaludku zásadotvorně - pomáhají při překyselení organismu. Jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a E (výrazný antioxidanční účinek), minerály jako je Fosfor, hořčík, draslík a železo (jsou velmi vhodné v těhotenství a při kojení, jako náhrada místo umělého mléka a při vyšší stresové a fyzické zátěži). Velmi bohaté na zinek (pleť, nehty), mangan a meď. Přestože obsahují téměř 50% tuku, pomáhají snižovat špatný cholesterol.
Ingredience:
1 hrnek mandlí natural se slupkou (nejlépe BIO)
1 hrnek vody + voda navíc na proplachování
Postup:
- Nachystejte si hrnek mandlí a vodu.
- Mandle zalijte dostatkem vody, aby byly úplně ponořené. Mandle nasáknou vodu, proto vodou nešetřete. Proč máčíme mandle? Protože dojde k vyplavení nežádoucích látek, kterými se ořechy chrání a pro usnadnění trávení ořechů se doporučuje všechny ořechy máčet. (Viz tabulka máčení a klíčení) Mandle máčejte 8 - 12 hodin.
- Doporučuji mandle během máčení aspoň 2x propláchnout, protože vodu zašpiní.
- Po 12 hodinách opět pořádně propláchněte, nasypte mandle do mixéru a zalijte velkým hrnkem vody. Mixujte cca 2 minuty ve výkonném mixéru, který má minimálně 30.000 otáček, aby se mandle proměnily na moučku.
- Vezměte si plastové sítko nebo cedník a postupně přeceďte obsah z mixéru.
- Mandlovou moučku nevyhazujte, nechejte usušit nebo můžete použít do mandlového jogurtu, pudinku, cukroví, dortíků, raw müssli aj.
- Mandlové mléko můžete ochutit (med, sirup, kokosový cukr) nebo použít jako základ do jiných receptů (smoothies, Pudinky).
- Mandlové mléko vydrží v ledničce max půl dne čerstvé (někde píšou až dva dny, ale já nedoporučuji - mixováním vzniká provzdušnění a dochází k oxidaci). Nejlépe je vypít jej ihned.
Kokosové mléko
Jsou dvě varianty - ta chutnější, voňavější a hlavně jemnější je, když uděláte kokosové mléko z čerstvého mladého kokosu (jeho dužiny) a ta druhá je ze strouhaného kokosu.
I. varianta
1 mladý kokos
Postup:
- Odkrojím vrchní část
- Pomocí šroubováku udělám dvě naproti sobě, aby jednou vytekla voda a druhou šel dovnitř kokosu vzduch
- Kokos rozbiji sekáčkem na maso a kladívkem.
- Vydlabu dužinu
- Rozmixuji v mixéru s kokosovou vodou.
- Přecedím přes hrubší sítko, abych odstranila přebytečné suché části kokosu, které se tam mnohdy dostanou při dlabání dužiny.
Osladit můžete kokosovým cukrem, skořicí, kakaem, chilli, atd.
II. varianta
1 hrnek strouhaného kokosu RAW
1 hrnek kokosové vody ze zdravé výživy
Postup:
Kokosovou vodu naliju do strouhaného kokosu a nechám hodinu odležet. Poté rozmixuji v mixéru a přecedím přes tenké sítko nebo plátno. Kokosovou drť nevyhazujte, ale vysušte a použijte do raw receptů.
Konopné mléko
1 hrnek konopného semena se slupkou RAW
Postup:
Konopné semínko si zaliji vodou a pravidelně proplachuji nečistoty, které semínko postupně uvolňuje do vody. Po 12h již můžu rozmixovat. Pokud budu máčet déle než 24 hodin, objeví se první klíčky, o to hodnotnější na živiny mléko bude.
Hrnek propláchnutého a máčeného semínka rozmixuji v poměru 1:1 s čerstvou vodou. Přecedím přes velmi tenké sítko nebo ještě lépe plátýnko. Čerstvé vydrží max den v lednici, ale je lepší jej vypít co nejdříve a každé sousto pořádně poválet v puse, aby jej natrávily sliny.
Makové mléko
½ hrnku mák celý
1 hrnek vody
Výkonný mixér
Postup:
Mák namočíme na 4-8h do vody, mák během té doby pořádně propláchneme.
Poté s čistou vodou rozmixujeme a přecedíme přes velmi tenké sítko nebo ještě lépe plátýnko, aby se přecedila jen tekutina a drť zůstala v sítku. Drť poté můžeme použít do cukRAWí a jiných specialit.
Žádné komentáře:
Okomentovat