Perníkové müssli
Toto müssli voní krásně díky koření jako perníčky. Příprava je rychlá, doba sušení (popř. pečení) už je delší. My zobeme buď jen tak a nebo müssli zaliju domácím mandlovým mlíčkem a svačinka je hotová. V uzavřené sklenici vydrží i několik týdnů.
½ hrnku rostlinného mléka (mandlové, kokosové, aj)
1 hrnek quinoa - předem máčená, inaktivovaná a usušená
½ hrnku slunečnicová semena - předem máčená a usušená
½ hrnku kokos strouhaný
4 PL mandlová pasta nebo moučka (zbyde po mandlovém mléce např.)
½ hrnku vlašské ořechy - předem máčené a usušené
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
3 PL skořice
2 PL muškátový ořech + hřebíček
1 ČL vanilkový extrakt
Postup:
- Ovesné vločky namočíme do mandlového nebo kokosového mléka a necháme pořádně nasáknout (15-30 minut), poté vyždímeme.
- Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej, mandlovou pastu (nebo moučku) a med.
- V míse smícháme ovesné vločky, quinou, slunečnicová semínka, vlašské ořechy (nadrobno nasekané), kokos, skořici, muškátový ořech a hřebíček, vanilkový extrakt a promícháme.
- Tekutou směs (máslo,olej, pasta a med) nalijeme do suché směsi a opět pořádně promícháme, aby vznikla drť, která mírně lepí.
- Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin.
- Pokud nechcete čekat, dejte na 15-20 minut do trouby na 170°
Jablečné müssli
Toto müssli je šťavnaté díky jablíčku a díky ovoci vydrží v uzavřené sklenici max 2 týdny, ale u nás nikdy nevydrželo ani týden :D
2 hrnky ovesné vločky BIO (můžete místo ovesných dát pohanku)
½ hrnku mandle natural - předem máčené a poté oloupané a usušené
½ hrnku kokos strouhaný
½ hrnku lískové ořechy (nebo para) - předem máčené a usušené
1 celé jablko - oloupané a nakrájené na malinkaté kostičky
½ hrnku šťávy z dalšího jablka
1 celé jablko - oloupané a nakrájené na malinkaté kostičky
½ hrnku šťávy z dalšího jablka
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
3 PL skořice
1 ČL vanilkový extrakt
Postup:
- V míse smícháme ovesné vločky, ořechy (nadrobno nasekané), kokos, skořici, vanilkový extrakt a promícháme.
- Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej, mandlovou pastu (nebo moučku) a med a poté nalijeme do suché směsi a pořádně promícháme.
- Do směsi nalijeme jablečnou šťávu a rozpuštěnou směs (bod 2) a pořádně promícháme, nakonec vložíme kostičky jablka a necháme chvíli odležet, aby se šťáva pořádně vsákla do ovesných vloček.
- Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin.
- Pokud nechcete čekat, dejte na 15-20 minut do trouby na 170°
Banánové müssli
2 hrnky ovesné vločky BIO (můžete místo ovesných dát pohanku)
½ hrnku mandle natural - předem máčené a poté oloupané a usušené
½ hrnku vlašský ořech - předem máčený a usušený
½ hrnku vlašský ořech - předem máčený a usušený
½ hrnku kokos strouhaný
2 banány
1 jablko bez slupky - nastrouhané
½ rozinky BIO nesířené
1 jablko bez slupky - nastrouhané
½ rozinky BIO nesířené
6 PL kakaové máslo
4 PL med (nebo kokosový cukr)
2 PL kokosový olej
1 ČL vanilkový extrakt
Postup:
- V míse smícháme ovesné vločky, ořechy (nadrobno nasekané), kokos, rozinky, vanilkový extrakt a promícháme.
- Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, kokosový olej a med a poté nalijeme do suché směsi a pořádně promícháme.
- Nakonec do směsi vložíme strouhané jablko a dva banány, nalijeme jablečnou šťávu a rozpuštěné máslo s kokosákem a medem a pořádně prohněteme, dokud se banán úplně nerozmačká. Necháme 30 minut odležet.
- Na potravinářskou folii nasypeme směs a mírně pomačkáme do větších kousků, dáme sušit na 6-8h do sušičky potravin.
- Nebo můžete vytvořit vyšší placky, či tyčinky a ty se poté suší ještě o 2-3h déle.
- Pokud nechcete čekat, dejte placky na 15-20 minut do trouby na 170°
Žádné komentáře:
Okomentovat