pondělí 9. března 2015

Zeleninový salát s makadamiovým dipem

Makadamy mají ze všech ořechů nejvíce prospěšných mononenasycených mastných kyselin, jejichž pravidelný příjem snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. 

Tyto lahodné ořechy jsou také vynikajícím zdrojem manganu, thiaminu (vitaminu B1) a důležitých antioxidantů – vitaminu E a selenu. 

Makadamy dokonce obsahují všechny esenciální aminokyseliny – stavební látky bílkovin, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů a imunitní systém.

Makadamy zlepšují paměť a soustředěnost. 

Obsahují kyselinu palmitovou, která pomáhá při hojení ran a popálenin. 

Jelikož jsou mezi ořechy nejdražšími dostupnými, nazývají se "Krály ořechů". Přesto bychom měli občas tyto lahodné ořechy koupit a dopřát si je např. k večeři do salátu v podobě omáčky, kterou naleznete v receptu níže. 

Ingredience: 
100 g listového salátu (římský, ledový salát)
100 g Baby špenátu
8 ředkviček
60g Makadamových ořechů
kurkuma
pepř, sůl
1 stroužek česneku

Postup:
Listový salát nakrájíme na kousky a dáme do mísy. 
Makadamové ořechy namočíme na 2-4h do vody, aby změkly. Poté rozmixujeme s čerstvou vodou, solí, pepřem, česnekem, kurkumou a půlkou ředkviček na kaši. 

Zbylé ředkvičky nasekáme na kousky a dáme k listovém salátu. Vzniklý dip nalijeme na salát a pořádně promícháme. 

A teď již stačí jen vychutnat si každé sousto tohoto výborného salátu. 

2 komentáře:

  1. Vypadá dokonale!!! :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úplně jednoduchý a hlavně rychlovka. A přitom si tak pochutnám. Miluju makadamy. Jen ta cena je jako za maso.

      Vymazat