pátek 6. února 2015

Přírodní antibiotika


Zejména na podzim a v zimě bývají lidé náchylní k různým virovým a bakteriálním nemocem. Většina lidí to řeší tak, že přijdou k lékaři v naději, že jim předepíše antibiotika a oni budou za dva dny zdraví. Bohužel ne vždy jsou antibiotika vhodná, jelikož se může jednat o virovou infekci a na tu ATB jednoduše nezabírají (a navíc se ani předepisovat nemají, ale lékaři bohužel CRP vyšetření krve v řadě případů neprovádí). Navíc dlouhodobé užívání ATB způsobuje rezistenci bakterií. 

Budování naší přirozené imunity zevnitř je proto nejlepší způsobem boje proti infekci a bakteriím. Stačí pravidelně užívat přírodní antibiotika a během nachlazení zvýšit jejich dávku a vyhnete se tak nutnosti užívání antibiotik od lékaře, které navíc ničí vaši přirozenou střevní mikroflóru a podepisují se i na kvalitě pleti, nehtů a vlasů. 

1. Med


Med je po více než sedm tisíc let známý díky svým složkám, které mají přírodní léčivé vlastnosti. Pomáhá zvyšovat imunitu, proto se doporučuje minimálně jedna čajová lžička této medicíny denně. Med můžete rovněž užívat aplikací na rány nebo vředy. Med má schopnost snižovat růst bakterií. Pomáhá při léčbě žaludečních vředů, neboť zklidňuje žaludeční sliznici. 

Ve zkratce má antimikrobiální, protizánětlivé a antiseptické schopnosti. Enzym, který se v medu nacházejí, uvolňuje peroxid vodíku, tento proces pomáhá tělu v boji s infekcí a zabraňuje růstu bakterií. Navíc pomáhá játrům efektivněji fungovat. 

Dejte si med se skořicí, posílíte tak své bílé krvinky, které denně bojují proti nepřátelským virům a bakteriím. 

Kupujte jedině med RAW kvality, za studena stáčený nepasterizovaný přímo od včelaře, aby se tak neponičily enzymy a vitamíny v něm obsažené. 

Vyzkoušejte recepty zde, zde

2. Česnek

Česnek je nejstarší známé léčivé přírodní antibiotikum. Chemická látka v něm obsažená, která dává česneku typickou vůni známá jako Alicin má léčivé schopnosti - podobné jako penicilin. Pokud je česnek užívaný nalačno, pomáhá snižovat špatný cholesterol (prevence kardiovaskulárních chorob) a rovněž pomáhá spalovat tuk. Neměli by užívat lidé s nízkým krevním tlakem.

Česnek by se dal nazvat i jako tzv. Superfood. Má totiž protizánětlivé, antivirové, antiparazitární, antimykotické a antioxidační účinky (čistí tělo od volných radikálů, které prokazatelně způsobují rakovinu). 

Česnek obsahuje řadu vitamínů, živin a minerálů, které jsou prospěšné pro celkové zdraví těla i ducha, nemluvě o tom, že náklady na nákup česneku jsou minimální oproti návštěvě lékaře a poté lékárny.

Česnek se dá rovněž koupit v kapslích - pro ty, kteří chuť česneku rádi nemají. 

Výborná kombinace je s avokádem, udělejte si česnekovou pomazánku

3. Echinacea - extrakt

Jedná se o rostlinný extrakt, který podobně jako česnek pomáhá posilovat imunitní systém a rovněž v boji proti bakteriálním a virovým infekcím. Výzkumy ukázaly, že konzumace extraktu z echinacey pomáhá před nemocemi chránit, jelikož se "stará" o bílé krvinky, které bojují proti infekcím. 

Koupit se dá v různých formách - jako surový kořenkapkykapsle nebo sirup a rovněž se přidává do bylinkových čajů určených pro léčbu nachlazení. 

4. Extrakt ze semen grepu

Extrakt z jader grepu, který se dá koupit v lékárně za pár korun, má prokazatelné léčebné účinky v boji s více než 800 druhy virů a bakterií, více než 100 druhů plísní a mnoho parazitů. Je vysoce účinný antioxidant, zvyšuje imunitu,  alkalizuje tělo (tělo by mělo být mírně zásadité, překyselený organismus je začátek řady nemocí). Zlepšuje střevní mikroflóru a působí i proti kvasinkám a mykózám. 

I samotný grapefruit slouží jako silný antioxidant, udělejte si fresh juice v kombinaci s pomerančem a skořicí, skvělý recept zde

Více zde.

5. Goji - Kustovnice čínská

Goji posiluje imunitu a obranyschopnost organismu v boji proti volným radikálům, jelikož obsahuje 500x více vitamínu C než pomeranč. Rovněž obsahuje Béčka (B1, B2 a B6) a vitamín E, dále železo, selen, zinek, vápník a kyselinu linolovou aj. Slouží rovněž jako prevence proti stárnutí a rakovině. Zvlhčuje plíce, tudíž pomáhá při léčbě astmatu a rovněž při nachlazení. 

Doporučená denní dávka u dětí je 1 dětská hrst u dospělých jsou to 2 hrsti kustovnice. 

Fresh juice s Goji. Pudink s Goji. 


6. Cibule

Hlavní složkou cibule je síra, která působí jako antibiotikum. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Usnadňuje vykašlávání hlenu z překrvených plic. 

Výborné je cibuli kombinovat se zeleninovými saláty, fitness saláty a nebo avokádem

Udělejte si výluh z cibule buď jako prevenci nebo při kašli - nakrájejte cibuli na kostičky, zakápněte 2 PL medu a nechte vylouhovat. Poté si dejte 1 čajovou lžičku šťávy, kterou cibule pustila. 

7. Skořice

Skořice se rovněž používá v lékařství odjakživa. Ale pozor, užívejte pouze čistou kvalitní ceylonskou skořici. Skořice může pomoci i v léčbě proti E-coli, která způsobuje mnoho nemocí. Nejen že je to přírodní antibiotikum, rovněž působí jako silný antioxidant a posiluje imunitní systém. Užívejte 1ČL denně například jako přísadu do smoothies nebo fresh juice, pudinků, mléka, müssli, palačinek aj. 

8. Zelí

Již jeden hrnek zelí denně vám dodá 75% denní doporučené dávky vitamínu C. Zelí má prokazatelné účinky jako prevence proti rakovině. Je antibakteriální, pomáhá zlepšit trávení (zejména pak šťáva ze zelí se lžičkou medu). Pomáhá i při redukčních dietách. 

Antibiotické vlastnosti se ještě znásobí, pokud užíváte domácí kysané (fermentované) zelí. Již za 2 týdny můžete mít svoji vitamínovou bombu plnou přátelských laktobacilů. Návod na kysané zelí například zde


Existují další přírodní antibiotika, o kterých se rozepíšu příště: 

 9. Koloidní stříbro
10. Rozmarýn
11. Koriandr
12. Anýz
13. Bazalka
14. Olivový olej
15. Kurkuma - směs ke koupi zde
16. Zázvor
17. Kajenský pepř
18. Chilli papričky
19. Pau D'Arco

1 komentář:

  1. Já také spoléhám na přírodu. Bylinky, česnek, rakytník, aloe vera, to vše užívám průběžně celý rok, protože si myslím, že je důležité posilovat imunitu celý rok a ne jen přes zimu. Když už cítím, že na mě něco leze, tak mě zachrání lichořeřišnice , čaj s medem, zázvor a česnek. To jsou moji osvědčení pomocníci :-) .

    OdpovědětVymazat