neděle 1. února 2015

Denní jídelníčky

Ráno po probuzení provedu očistu dutiny ústní:-) A poté vypiji sklenici teplé vody, abych zahřála žaludek a nastartovala jej. 5 minut poté si dám svoji dávku mladého ječmene Green Ways a 10-15 tablet Chlorella GW dávám vždy po jídle 2x denně.

Po půl hodině již můžeme začít snídat. Snídaně je základem dne – to, co si dáte, ovlivní celý váš den. Takže pokud si dáte něco těžkého nebo naopak snídani ošidíte, pocítí to vaše tělo (negativně) a dá vám to najevo (nevolnost, křeče, zácpa, atd..). Snídat můžete ovoce, kaši, pohanku, nedoporučuji ořechy (jsou těžké hned po ránu do žaludku) ani jen samotnou zeleninu, která nezasytí. Chlorellu a ječmen si dávám vždy minimálně 20 minut před jídlem 2x denně. 

Příklady mého denního jídelníčku /berte jen jako příklad, každý to má jinak, každý má jiné trávení, já dávám mezi jídly pauzu minimálně 2hodiny:

I. varianta
Snídaně - Pohanka (nebo quinoa - recepty lze použít i na quinou) (recepty z pohanky)
Svačina - jablečný fresh juice
Oběd - Zeleninový salát + ořechy nebo semínka (recepty zde)
Svačina - ovoce
Večeře - ovoce
Svačina - konopné mléko nebo celé ořechy, či semínka

II. varianta
Snídaně - ½ hrnku quinoa – předem namočená, proplachovaná + s neškrobovitou zeleninou (viz obrázek kombinování potravin)
Svačina - ovocný fresh nebo celé ovoce
Oběd - Ovoce
Svačina - zeleninový salát s ořechy (100g ořechů)
Večeře - zeleninový fresh
Svačina - rostlinné mléko nebo celé ořechy

III. varianta

Snídaně - ovoce - já vždy jeden druh ve větším množství
Svačina - ovocný fresh juice z jablek nebo sladšího ovoce
Oběd - pohanka, quinoa nebo chia semínka
svačina - zeleninový fresh
večeře - ovoce
svačina - vařená zelenina v páře s rýží

IV. varianta
Snídaně - ovocné smoothie s listovou zeleninou
svačina - ovocný fresh juice
Oběd - avokádo s listovou zeleninou
svačina - zeleninový salát
večeře - ovoce
svačina - rostlinné mléko + ořechy nebo semínka

V. Varianta
Snídaně - Chia semínka
svačina - Chlorella + ječmen
Oběd - ovocný smoothie nebo celé kusy ovoce
Svačina - voda z mladého kokosu
večeře - ovoce
svačina - pomelo, grep nebo juice z obojího

A tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Variant je nespočetně moc. Jediné, čím se řídím, je správná kombinace v jednom jídle a odstup mezi jídly v závislosti na době trávení. Zkrátka jím, až mám hlad. Někdy víc a někdy míň. Ale snažím se jíst minimálně 2500cal/denně. Občas si to zkontroluju pomocí aplikace v mobilu. Samozřejmě jsem člověk, takže občas si dám nějakou dobrotu v podobě RAW sladkostí:-) 

Co se týče ovoce... 

Jsem schopná sníst i 5ks banánů (pěkně zralé, s hnědými tečkami, ty banány se zelenou stopkou ještě nejsou ok, protože obsahují velké množství škrobu, který se zráním přeměňuje na více žádoucí a lépe trávící cukry) - Více o banánech a jejich skladování zde.






Miluji na svačinku papayu. Obsahuje enzym papain, který pomáhá trávení a stejně jako u banánů se nedoporučuje kombinace s jinými potravinami. Nejlépe spapat samotnou. Máte tak velkou zásobu vitamínů a minerálů, které nezničí slinivka tím, že do žaludku pošlete směs různého ovoce (či nedejbože nějakých vloček). Papaya pomáhá trávení a pokud trpíte zácpou, měli byste často papat papayu. Čerstvá papaya má vysoký obsah vitamínu C (větší než pomeranče a citrony). Rovněž obsahuje velké množství vitamíne A, flavonoidy (známý B-karoten) – působí protirakovinně. Je také bohatá na B-komplex (kyselina listová, pyridoxin (B6), riboflavin, thiamin (B1) a draslík a vápník. Papaya je nízkoenergetická, takže sice zasytí, ale má přitom jen 43 kalorií. (banány 90) - Kalorické hodnoty

Semena papaye můžete použít jako koření. Nechejte pořádně usušit a pomelte, působí totiž protizánětlivě, antiparazitálně a analgeticky – k léčbě bolesti břicha.
Papaya urychluje trávení masa (takže masožravci, udělejte si salátek s kousky papaye) – mrkněte se na složení koření na maso, určitě tam najdete extrakt z papaye.      
Alergici pozor: latex – pokud jste alergičtí na latex, konzumaci Papaye se obloukem vyhněte. Latex je např. i v avokádu.

Další možností svačinky je dát si smoothies (recepty)

Recepty na zeleninové saláty a krekry


Žádné komentáře:

Okomentovat