pátek 8. května 2015

Květákové quiche s cizrnou a špenátem

Takové ty klasicky z květáku, jako jsou smažený květák, květák na mozeček nebo květáková polívka známe všichni.... 
Ale zkoušeli jste někdy květák zapéct v troubě spolu s cizrnou a špenátem? Pokud máte kulatou formu, určitě to vyzkoušejte. Krusta bude krásně křupavá a jako náplň můžete použít cokoliv dle fantazie. Já dala směs tofu se sojovou smetanou a klasickými sýry - takže vegetariánská verze. 

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 - 25 minut

Bez lepku a bez laktózy (pokud použijete vegan sýr)

A co k tomu budete potřebovat? 

Těsto: 
1/2 květáku
1 hrnek cizrny - uvařené
1/2 hrnku sekaného špenátu
2 stroužky česneku
1 cibule
hrst natě petrželky
sůl, curry, bazalka
2 PL hraška (pohanková mouka, kukuřičná mouka)
sezamový olej
1 vejce (nemusí být)

Náplň:
sojová smetana
1 cibule
1 Tofu
Hrst čerstvého baby špenátu
1 PL Tamari
50g sýr na zapečení (nemusí být)
1 bílá paprika
olej na smažení
pažitka

Postup: 
Květák uvaříme v osolené vodě. Cizrnu rozmixujeme na kaši. 

Cibulku orestujeme na sezamovém oleji (nebo jiném rostlinném oleji), přidáme česnek a petrželku, poté špenát a podusíme. Jakmile je špenát podušený, dáme tuto směs do mixéru, mírně rozmixujeme, poté ještě trochu spolu s uvařeným květákem, aby zůstaly malé kousky. 

Směs smícháme s cizrnou, ochutíme curry, pepřem a bazalkou a pokud budete dávat i vejce, bude potřeba smět poté trochu zahustit hraškou. 

Tuto směs natlačíme do vymazané formy. Formu jsem vymazala sezamovým olejem a posypala kukuřičnou moukou (nebo hraška). Dáme péct do předem vyhřáté formy cca 8 - 10 minut, aby nebyl korpus quiche úplně hotový, protože nás ještě čeká mňamózní náplň. 

Já použila tofu, které jsem si předem naložila do směsi curry a tamari. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme nasekaný baby špenát, tofu a nakrájenou bílou papriku. Na závěr nalijeme smetanu. Tuto směs přelijeme na korpus quiche, navrch můžeme ještě nastrouhat nebo naskládat plátkový sýr a zapečeme v troubě dalších 6 - 8 minut. 

Žádné komentáře:

Okomentovat