pátek 6. března 2015

Divoká rýže se špenátem a tofu

Tofu je skvělá sojová alternativa mléčných výrobků (100g Tofu obsahuje 220mg vápníku, což je 25% denní doporučené dávky) a navíc je tofu téměř bez tuku (jen 2,6g/100g), zato obsahuje téměř 16% bílkovin. Dá se připravovat jak na slano tak i do sladkých pokrmů, jako jsou cheescake, zmrzliny, dorty, aj. 

Dnes jsem připravila velmi chutný recept, který je plný bílkovin, vitamínů, vápníku, železa a je vhodný jak na oběd, tak i na večeři po tréninku. 

Ingredience: 
1 balení tofu natural
1 balení sekaného špenátu
1 balení divoké rýže
1/2 balení zeleninové směsi WOK
2 PL sojové omáčky Tamari
1/2 hrnku rýžového mléka Alnatura
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
Kurkuma
koření na zeleninu natur
2 PL kokosového oleje

Postup: 
Do hrnce s vařící vodou dáme na 20 minut vařit rýži, dokud nezměkne. 

Tofu nakrájíme na kostičky, okořeníme bazalkou, kurkumou a tamari a necháme chvíli marinovat. 

Na kokosovém oleji zpěníme cibulku, poté přidáme syrový špenát, osolíme a 5 minut podusíme. Poté přidáme tofu a drcený česnek a zalijeme rýžovým mlékem. Dusíme dalších 5 minut a pravidelně promícháme, aby se nám směs nepřipálila. 

Smícháme rýži se špenátovou směsí. 

Cuketu nakrájíme na kousky, zeleninu WOK rozmrazíme, okořeníme a osolíme a vše osmahneme na kokosovém oleji nebo uvaříme (low fat varianta). Přidáváme k hotové rýži. 



1 komentář:

  1. Špenát zbožňuje, ta rýže vypadá skvěle... :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat